Kotlety z brokuła – coś pysznego!

zdrowy obiad

Wiecie, jak ważna jest zdrowa dieta dla nas, trądzikowców. Przypominam Wam o tym na każdym kroku, bo sama widzę po sobie, że zdrowe odżywianie przekłada się na piękniejszą cerę. Dziś powiem Wam, dlaczego warto jeść brokuła i co ja dobrego z niego robię!

Dlaczego brokuły są zdrowe?

Wszystkie warzywa zielone są zdrowe, ale brokuły są wciąż niedoceniane. W nich znaleźć można całe mnóstwo składników dobroczynnie działających na nasz organizm. Oprócz tego, znajdziemy w nich witaminy i minerały, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej.

To znajdziesz w brokułach:

  • kaempferol
  • witaminy D, A, K, C
  • błonnik
  • karotenoidy
  • antyoksydanty
  • potas
  • wapń

Glukorafanina zawarta w brokułach podczas trawienia przekształca się i powstały w efekcie związek wspomaga regenerację skóry. To bardzo dobra dla nas wiadomość. Oczywiście, najlepiej byłoby spożywać brokuły na surowo, ale ja zdecydowanie bardziej wolę takie delikatnie podgotowane.

Kotlety z brokułów

Przepis na kotlety z brokułów powstał dość spontanicznie. Często robię z nich zupę, jeszcze częściej zapiekam je w ziołach z odrobiną oleju, najczęściej robię z nich sałatki. Jednak kotlety to mój absolutny hit, a smakują wszystkim, którzy oczywiście mieli okazję ich próbować.

Składniki:

  • jeden półkilogramowy brokuł
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona

Przygotowanie:

Brokuła dzielę na różyczki i blanszuję w osolonej wodzie /obgotowuję go dosłownie 5-7 minut/. Następnie odstawiam go do przestygnięcia. Dwa jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupki i ścieram na grubej tarce. Wystudzonego brokuła kroję na drobniejsze kawałki i mieszam ze startymi jajkami. Dodaję jedno surowe jajko, bułkę tartą w takiej ilości, by można było z masy ulepić kotlety, a także przeprawy. Formuję kotleciki i smażę je po kilka minut z każdej strony na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Można również zapiekać je w piekarniku.

A tak wygląda mój dzisiejszy obiadek…

zdrwy obiad

Kotleciki z brokuła, kasza bulgur ekologiczna z sosem pieczarkowym własnej roboty oraz ogórek kiszony. Smacznie, zdrowo i tak właśnie ma być kochani! Dla naszego zdrowia! Dobrego samopoczucia! Dla naszej pięknej skóry bez pryszczy! Smacznego!

dołącz do mnie na facebook

ITen artykuł w google znaleziono na słowa kluczowe

  • Jak jesc brokula na tradzik

Dodaj komentarz