Owies – dlaczego jest taki dobry?

Dawno zapomniane przez ludzkość powiedzenie brzmi: „owsianka czyni ludzi z żelaza”. Czy to możliwe? Krążą pogłoski, że najsilniejsze zwierzęta gospodarskie, czyli konie, żywią się owsem i dlatego również żyją długo i szczęśliwie, a bez owsa szybko łamią kości i mają mniejszą ochotę na „robienie” potomstwa. Legenda natomiast głosi, że najbogatszym człowiekiem, który utonął na Titanicu, był właśnie amerykański producent płatków owsianych. Ile w tym wszystkim prawdy? I co to ma wspólnego z naszymi pryszczami? Bierzemy owies pod lupę!

Owies – co w sobie kryje?

Liczne badania dowiodły jednoznacznie, że owies jest najzdrowszym i najbardziej wartościowym zbożem. Można również przypisać mu właściwości lecznicze i to również jest udowodnione.

Białko owsa to przede wszystkim globuliny i tryptofan. To właśnie on ma właściwości poprawiające nastrój, jest często obecny w antybiotykach, a bez niego nie zostaną wytworzone ważne dla człowieka hormony, jak melatonina i serotonina. Te hormony mają działanie detoksykujące, uspokajające, wyciszające organizm i nierzadko nazywane są po prostu hormonami szczęścia.

Owies jest bardzo tłustym zbożem, wszak tłuszczu jest tutaj aż 4%. Znaleźć tu można lecytynę, kwas linolowy oraz witaminę E. Lecytyna emulguje tłuszcze, rozpuszcza płytki miażdżycowe, oczyszcza naczynia krwionośne i uelastycznia je. Dzięki temu wszystkie organy są lepiej dotlenione, sprawniejsza jest pamięć, nie ma problemów z ciśnieniem, zmniejsza się ryzyko udaru i wylewu. Witamina E jest najsilniejszym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia organizmu, wzmacnia mięsień sercowy i reguluje jego pracę, wspomaga płodność.

Włókno owsa to głównie frakcje rozpuszczalne, które obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, jak również hamują syntezę cholesterolu w wątrobie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy i otyłości. Jeszcze zdrowsze niż płatki owsiane są otręby z owsa, które można dodawać do każdego posiłku.

Cynk to niemalże najważniejszy składnik owsa, którego tutaj znajduje się całkiem sporo. To właśnie cynk gwarantuje: powstawanie i prawidłowe działanie wielu enzymów i hormonu insuliny. Także dobrą pamięć, sprawne funkcjonowanie mózgu, mocne kości, włosy, paznokcie, zęby, silne ścięgna, sprężystą tkankę łączną. Niedobór cynku to: łysienie, próchnica, siwienie, impotencja, słaba płodność, choroby nerek i pęcherza moczowego, otępienie, cukrzyca, częste złamania kości, zapalenie i przerost gruczołu krokowego.

Owies – jak z niego korzystać?

Oprócz oczywistego zjadania owsa czy otrąb, można robić wywary i napary. Dodane do kąpieli łagodzą podrażnienia skóry i wszelkie stany zapalne. Z namoczonych płatków owsianych można przygotowywać maseczki na trądzik, które nakłada się na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Zawarty w owsie cynk i lecytyna działają oczyszczająco na skórę. Skóra staje się ładniejsza i bardziej jędrna, a przede wszystkim na dłużej zachowa swój młody wygląd.

Płatki owsiane zaleca się w leczeniu wrzodów żołądka, jelit i dwunastnicy, a nawet raka jelita grubego. Powtórzę to po raz kolejny: jedzmy owies każdego dnia, bo on naprawdę działa leczniczo na nasz organizm.

dołącz do mnie na facebook