Dbaj o krzem w swojej diecie, to pozbędziesz się trądziku

Dieta, dieta, dieta. Temat stary, jak świat i wciąż powraca. Faktem jest, że to co jemy ma znaczenie. Nawet jeśli odżywiasz się mega zdrowo, to i tak nie masz wpływu na to, ile witamin i minerałów znajduje się w twoim pożywieniu i jak wiele z tego przyswoi twój organizm. Tak, tak! To jest znacznie bardziej skomplikowane.

O co chodzi z tym krzemem?

Krzem jest pierwiastkiem, od którego w znacznym stopniu zależy stan twojej skóry, włosów i paznokci. Bez jego udziału nie będzie syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego czy elastyny. Oprócz tego krzem bierze udział w budowie ścian naczyń krwionośnych i błon śluzowych. Bez niego układ kostno-stawowy nie będzie spełniał swoich funkcji.

Krzem również pomaga przy odchudzaniu, uelastycznia żyły, wspomaga naturalną odporność organizmu, poprawia koncentrację, działa przeciwzapalnie, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawia pracę nerek.

Każdego dnia dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi około 30 mg krzemu. Przy czym zaleca się osobom w podeszłym wieku oraz kobietom większą dawkę.

Niedobór krzemu a trądzik

Niedobór krzemu w organizmie ma bardzo poważne skutki:

  • bóle kostno-stawowe
  • szybkie starzenie się skóry
  • utrata kolagenu
  • łamliwość paznokci
  • trądzik
  • infekcje dróg oddechowych
  • bolesne miesiączki
  • cellulit
  • grzybica skóry
  • nadmierne wypadanie włosów
  • łupież.

Jak uzupełnić niedobór krzemu w diecie?

Nawet zróżnicowana dieta nie gwarantuje, że poziom krzemu będziesz mieć na odpowiednim poziomie. Prawda bowiem jest taka, że krzem występujący w naturalnej postaci jest słabo przyswajany przez organizm.

vege kolagen

Dobrą wiadomością jest natomiast to, że krzem organiczny przyswaja się znakomicie i dlatego zaleca się właśnie taką suplementację. Bez problemu możecie dostać w aptece krzem organiczny.

Jeśli nie jesteście przekonani do łykania suplementów diety, to podpowiem wam, gdzie najwięcej krzemu znajdziecie. Krzem znajduje się w skórce warzyw i owoców, dlatego warto je jeść bez obierania. Podobnie sprawa wygląda z bakaliami i ziarnami – te nieoczyszczone z łusek będą bogate w krzem.

Oprócz tego krzem znajdziesz w:

  • kaszy gryczanej niepalonej
  • płatkach owsianych
  • prosie
  • grochu
  • szczypiorku
  • szparagach
  • czosnku
  • pokrzywie
  • skrzypie.

dołącz do mnie na facebook