Ciasteczka na trądzik? Dokładnie tak!

ciasteczka owsiane

Trądzik to nasza zmora. Nie raz wam już pisałam, że dieta to podstawa. I nie raz wam już pisałam, że żadne kupne słodycze nie są dla nas wskazane. Dlatego zachęcam was do robienia słodkości samemu, ze zdrowych składników. Jeśli zrobicie takie ciasteczka sami, to wiecie, co w nich jest. Na pewno nie ma w nich żadnych polepszaczy, ulepszaczy i spulchniaczy. Kilka podstawowych składników wymieszanych razem i można zaspokoić swoje słodkie zachcianki, a tym samym nie pogorszyć stanu swojej cery.

 

Co zawierają moje ciasteczka?

Ja te ciasteczka robię zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na słodkie. Są one proste do wykonania i naprawdę pyszne, a przede wszystkim gotowe do szamania w pół godziny. Co dobrego jest w moich ciasteczkach?

  • płatki owsiane – zawierają dużo błonnika, węglowodanów złożonych oraz żelaza, witamin i przeciwutleniaczy
  • olej kokosowy – uznawany za jeden z najzdrowszych olejów, podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, działa bakteriobójczo i wspomaga odporność, zwalcza grzybicę, poprawia sprawność mózgu, zapobiega utracie pamięci
  • kakao – zawiera przeciwutleniacze, korzystnie działa na serce i naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wspomaga odchudzanie, zawiera błonnik
  • masło orzechowe – przez wielu niedoceniane, zawiera białko i przeciwutleniacze, zawiera dużo błonnika, reguluje poziom cukru we krwi, zawiera witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim wspomaga odchudzanie.

Wszystkie te składniki dobrze działają na organizm i prawie wszystkie mają w sobie dużo błonnika. Dzięki temu korzystnie działają na cerę i wspomagają walkę z trądzikiem. Czego chcieć więcej?

ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka nie tylko na trądzik – mój przepis

Mój przepis na ciasteczka owsiane… Bez pieczenia!

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek mleka (w moim przypadku roślinne, ale może być krowie)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (można użyć również błyskawicznych)

Olej kokosowy, mleko, kakao i cukier podgrzewam w rondelku, aż do rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszam. Dodaję płatki owsiane i czekam, aż masa przestygnie. Dodaję masło orzechowe i całość dobrze mieszam.

Na blaszkę kładę papier do pieczenia i łyżką nakładam masę formując ją w kształcie ciasteczek. Wkładam ciastka do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do jedzenia.

Koniecznie wypróbujcie mój przepis! Smacznego!