Ciasto bananowe bez cukru

ciasto bez cukru

Dziś naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale wiadomo, że gotowe słodycze bez cukru nie są zdrowe. Ja staram się zaspokajać swoje słodkie zachcianki w zdrowy sposób. Wiem, że moja trądzikowa cera na tym tylko korzysta. Zrobiłam szybki przegląd zapasów w kuchni i zobaczyłam, że mam już całkiem dojrzałe banany – takie wiecie, z brązowymi plamkami. One są najlepsze, ponieważ są już bardzo słodkie. Dzięki temu nie trzeba dodawać już cukru do swoich wypieków.

Ciasto bananowe bez cukru

Moje ciasto bananowe powstało pod wpływem impulsu. Dodałam składniki, które według mnie dobrze do siebie pasują.

Składniki:

  • 6 mocno dojrzałych, niewielkich bananów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju – u mnie rzepakowy
  • 6 łyżek mąki – może być bezglutenowa
  • jedno jajko
  • pół garści rodzynek
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Banany obieram ze skórki i widelcem rozgniatam je na mniejsze części. Dodaję jajko i olej i dobrze całość mieszam. Na koniec dodaję mąkę i ponownie wszystko mieszam. Dalej dodaję cynamon, rodzynki i orzechy połamane na drobniejsze kawałki. Kiedy masa jest już dobrze wymieszana, to przekładam ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.

Banalnie prosty przepis? A jaki smaczny i naturalnie słodki! Wypróbujcie go koniecznie! Do popołudniowej kawusi idealny!

dołącz do mnie na facebook