Bigos z cukinii, czyli warzywa w walce z pryszczami

warzywa na trądzik

Wiecie, bo pisałam wam o tym już nie raz, że przy problemach skórnych bardzo ważna jest dieta. Nie tylko to, co jemy, ale również to, ile jemy i jak jemy ma ogromny wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry. Już od jakiegoś czasu kieruję się zasadą – więcej warzyw i owoców, mniej mięsa. I to działa! Dzięki takiej diecie czuję się lepiej, wyglądam lepiej i moja skóra ma się znacznie lepiej.

Dziś pokażę wam w jak prosty sposób można zrobić obiad dla całej rodziny – tylko z warzyw. Jest sycący, smaczny, zdrowy, ma mnóstwo witamin i minerałów, a to właśnie one są najskuteczniejszą bronią w walce z pryszczami. Zapraszam na mój przepis…

Bigos z cukinii – mój autorski przepis

Przepis na bigos z cukinii powstał w mojej głowie. Sama go wymyśliłam i powiem wam, że to był strzał w dziesiątkę. Moja rodzina od razu go polubiła, dlatego dość często pojawia się on w naszym menu. Teraz i wy będziecie mogli wykorzystać mój przepis i przekonać się, że z samych warzyw też można zrobić pyszny i zdrowy obiad.

Składniki:

  • jedna cukinia
  • mała cebula szalotka
  • 3 marchewki
  • 2 garście groszku mrożonego
  • duża łyżka drobno posiekanego koperku świeżego lub mrożonego
  • jedna kostka rosołowa warzywna
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki soli himalajskiej drobnej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: jedna łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju. Jak się zeszkli, to dodaję startą na grubej tarce cukinię i marchewkę. Wrzucam do tego groszek i dolewam szklankę wody. Dodaję przyprawy i gotuję całość około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, to dodaję koperek i jak mam pod ręką, to łyżkę kwaśnej śmietany. Całość dobrze mieszam i gotowe! Widzicie, jakie to proste?

A teraz powiem wam, dlaczego to danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i dlaczego warto jeść te warzywa mając problemy skórne.

Warzywa kontra trądzik

Cukinia – przede wszystkim jest lekkostrawna i nie wzdyma tak, jak zwykła kapusta. Znajdziesz w niej żelazo i potas, magnez i wapń oraz witaminy: B1, C, K, PP. Ma również beta karoten. Odkwasza organizm i poprawia trawienie. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, więc można ją jeść do woli bez obawy, że może zatruwać nasz organizm.

Marchewka – zawiera dużo beta karotenu i przeciwutleniaczy. witaminę C, B6, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witamina A, która tworzy się przy udziale beta karotenu korzystnie działa na skórę, łagodzi objawy trądziku.

Groszek – zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Zawiera luteinę i dużo białka, ponadto witaminę A i C oraz wapń, żelazo i potas. Zawiera błonnik, dzięki czemu przyspiesza metabolizm i wspomaga procesy trawienia.

Cebula – zapobiega zakrzepom, obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko rozwoju raka, wspomaga odporność organizmu i dba o nasze zęby. Zawiera witaminę C, B6, A, E i K oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i cynk.

Koperek – poprawia trawienie, łagodzi ból stawów, działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie, a także łagodzi stres. To bogate źródło fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin: B1, B2, B6, C, A i D.

Życzę Wam smacznego! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i dajcie znać czy wam smakowało. Podsyłajcie także swoje warzywne i owocowe przepisy, dzięki którym walczycie z trądzikiem i zmianami skórnymi. A gdybyście chcieli poznać więcej wegetariańskich i wegańskich przepisów, to zapraszam do lektury…

przepisy wegetariańskie

Masz ochotę na dodatkową porcję warzyw, ale nie wiesz, jak przyrządzić z nich smaczne posiłki? W tej książce znajdziesz odpowiednie przepisy!
Sałatki i przekąski z surowych warzyw i owoców zachwycą cię w takim samym stopniu jak warzywa gotowane na parze, wyrafinowane potrawy z ziemniaków i grzybów, makarony z warzywami oraz pyszne dania ze zbóż i warzyw strączkowych.

Urozmaicaj swoje posiłki i rozpieszczaj siebie oraz swoich bliskich wegetariańskimi potrawami przyrządzonymi według nowych przepisów!

 

 

dołącz do mnie na facebook