Olej z czarnuszki – sposobem na pryszcze

,

Nasiona czarnuszki używane były już w Starożytnej Asyrii, chociaż wtedy jeszcze nie wiedziano o tym, że olej z czarnuszki jest doskonałym sposobem na trądzik 😉 Na szczęście my o tym wiemy i dlatego dziś dowiecie się w jaki sposób wykorzystywać cudowne właściwości tego zioła. O istnieniu czarnuszki wspomina także Biblia. Na początku była ona rośliną przyprawową, a o zostaosowaniu w leczeniu po raz pierwszy wspominał Dioskurides. Właściwości czarnuszki odecnili także średniowieczni mnisi uprawiając ją w przyklasztornych ogrodach. Z historycznych ciekawostek warto też wspomnieć o tym, że czarnuszka rosła w ogrodzie króla Ludwika Pobożnego. Wówczas nazywano ją czarnym kminem lub czarną kolendrą. W Polsce czarnuszki używały głównie biedniejsze warstwy społeczeństwa, dla których była ona namiastką drogich przypraw.

Fot.przyprawowy.pl

Co warto wiedzieć o czarnuszce

 

Skoro łykneliśmy już szczyptę historii, dowiedzmy się więcej o czarnuszce, bo jak się okazuje choć niepozorna, to wielka moc w niej tkwi.

Czarnuszka to roślina jednoroczna, jej owocem są mieszki z czarnymi kanciastymi nasionami. Nasiona zaś mają silny, aromatyczny zapach i ostry, korzenny smak. Roślina zawiera tłusty olej (do 40% kwas linolenowy, linolowy, oleinowy), saponiny, garbniki, gorycze i olejek eteryczny.

Czarnuszka działa:

– żółciopędnie

– moczopędnie

– wiatropędnie

– rozkurczowo

– przeciwbakteryjnie

– przeciwwirusowo

– przeciwgrzybiczo

– przeciwpasożytniczo

– przeciwbólowo

Spożywanie nasion czarnuszki poprawia trawienie, pobudza laktację, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru, wzmacnia odporność oraz ma działanie odtruwające. 

Czarnuszka znajduje zastosowanie w:

MEDYCYNIE – w postaci naparów leczniczych

KOSMETYCE – olejek z nasion używany jest do produkcji perfum i leczenia trądziku

KUCHNI – doskonała przyprawa od mięś, nadaje się także do kiszenia kapusty

Ponieważ czarnuszka ma bardzo ładne kwiaty niektórzy używają ją do ozdoby.

Olej z czarnuszki najlepszy na pryszce?

Wyżej wspomniałam o tym, że czarnuszka znajduje zastosowanie w kosmetyce, a olej z tej rosliny jest doskonałym sposobem na pryszcze.

Dlaczego?

* Olej z czarnuszki poprawia gospodarkę lipidami – produkowany przez skórę łój rozrzedza się i nie czopuje się tworząc krosty ropne

* Olej z czarnuszki zawiera tymochinon, nigellon i p-cymen, które mają właciwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

* Olej z czarnuszki zawiera w sobie także mnóstwo aminokwasów (lizyny, metioniny, argininy), które zapewniają zdrowy wygląd nie tylko skórze, ale także i włosom.

* Olej z czarnuszki zawiera kwas linolowy, którego niedobór powoduje m.in. trądzik.

Teraz wiesz już dlaczego warto mieć taki olejek w swojej kosmetyczce. Dodam jeszcze tylko, że olej ten jest naprawdę niedrogi kosztuje raptem parę złotych, a jest bardzo wydajny. Wystarczy kilka kropel by nawilżyć całą twarz.

Olej z czarnuszki możemy stosować na cała twarz, możemy go nakładać punktowo albo wykorzystać go do zroebienia maseczki. Nie zapominajmy także, że olej z czarnuszki doskonale wpływa na włosy, więc wcierajmy go w końcówki, by je odbudować i zregenerować.
 

Jak wam się podoba olej z czarnuszki? Będziecie go używać na trądzik? Napiszcie jakie sa wasze wrażenia! 🙂
 

ITen artykuł w google znaleziono na słowa kluczowe

  • czarnuszka na trądzik
  • olej z czarnuszki na trądzik
  • olejek z czarnuszki na tradzik
  • olej z czarnuszki trądzik
  • czarnuszka na pryszcze
  • napar z czarnuszki na trądzik
  • czarnuszka na trądzik opinie
  • olej z czarnuszki na wągry
  • czarnuszka trądzik opinie
  • czarnuszka tradzik
by

1 komentarz


  1. // Odpowiedz

    Uwiebiam olej z czarnuszki, jest idealny dla skóry skłonnej do trądziku lub podskórnych gul, chodzi tu przede wszystkim o sklad i proporcje kwasów omega6 do omega3 oraz niewieką ilość omega 9. Po użyciu czuć, że delikatnie zasycha na twarzy, więc nie pobrudzi poduszki. Ja używałam tylko na noc, na dzień jak dla mnie się nie nadaje. Używaam oleju często, na zmianę z innymi niekomedogennymi i bardzo sobie chwalę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *